Mrożony mus czekoladowy z bitą śmietaną

    Mrożony mus czekoladowy z bitą śmietaną

    1polubienie
    2godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo lubię ten deser ponieważ jest lekki i puszysty. Na pewno poleciłabym go amatorom gotowania, gdyż jest bardzo prosty w przygotowaniu. Bardzo polecam.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 20 dekagramów gorzkiej czekolady
    • 10 dekagramów białej czekolady
    • 4 łyżeczki masła
    • 4 żółtka
    • 3 łyżki cukru
    • 4 białka
    • Szczypta soli
    • Bita śmietana
    • 200 mililitrów śmietany kremowej
    • 10 dekagramów białej czekolady

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Wyłożyć folią spożywczą formę do pieczenia, zostawiając na bokach folię do przykrycia masy.
    2. W kąpieli wodnej roztopić pokruszoną czekoladę. Zdjąć garnek z ognia, dodać masło, żółtka oraz cukier. Delikatnie wymieszać do otrzymania jednolitej i gładkiej masy.
    3. Ubić białka ze szczyptą soli na bardzo sztywno. Dodać 1/3 piany do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać, a następnie dodać resztę ubitego białka. Wymieszać.
    4. Wlać masę czekoladową do formy i przykryć folią aluminiową.Ostudzić i wstawić mus do zamrażalnika na blisko 2 godziny.
    5. W małym garnku podgrzać śmietanę i rozpuścić w niej pokruszoną białą czekoladę. Mieszać do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
    6. Ostudzić, a następnie mocno schłodzić w lodówce. Schłodzoną śmietanę ubić trzepaczką.

    rada

    Mocno zamrożony mus podawać pokrojony w plastry, udekorowany bitą śmietaną i wiórkami czekolady.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis