Kurczak na piwie z limonką

    Kurczak na piwie z limonką

    Zapisz do ulubionych
    1godz.45min.


    Zrobione przez 132 osoby

    Bardzo prosty przepis na pieczonego kurczaka: pieczony na puszce z piwem, skropiony sokiem z limonki, a smakuje świetnie! Prosty i szybki obiad.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cały kurczak
    • 1 łyżka soli
    • 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
    • 1 limonka, przekrojona na pół
    • 1/2 małej puszki (330 ml) jasnego piwa
    • 1 szklanka wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    2. Kurczaka oprószyć w środku i na zewnątrz solą i pieprzem. Wycisnąć z limonki sok i polać całego kurczaka. Wyciśnięte połówki limonki włożyć do środka kurczaka.
    3. Otwartą puszkę z połową piwa ustawić na środku naczynia do pieczenia. Nałożyć kurczaka na puszkę z piwem tak, aby nogi były na dole.
    4. Na dno naczynia wlać wodę.
    5. Przykryć kurczaka folią aluminiową i wstawić do piekarnika.
    6. Piec przez około 1,5 godziny; na ostatnie 20 minut zdjąć folię. W trakcie pieczenia polewać od czasu do czasu sokami z dna naczynia.
    7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić kurczaka na ok. 10 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis