Polędwiczki z kurczaka

Bardzo lubiłem polędwiczki z kurczaka w pewnej znanej sieci restauracji. Opracowałem więc przepis, według którego można je zrobić w domu i są tak samo dobre!

Chris Plumhoff

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 120 ml (1/2 szklanki) włoskiego sosu sałatkowego
  • 1 łyżeczka soku ze świeżej limonki
  • 1,5 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

  1. Kurczaka pokroić w cienkie paski i włożyć do naczynia o wymiarach 22x33 cm. W małej misce wymieszać sos sałatkowy z sokiem z limonki i miodem. Zalać tym mięso, przykryć i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  2. Wyjąć kurczaka z marynaty, a marynatę wylać. Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu i obsmażyć paski kurczaka, aż się lekko zrumienią i usmażą (wydobywający się płyn będzie przejrzysty), 12 do 15 minut.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie

Drób
Drób (311)
Miód
Miód (335)
Mięso
Mięso (433)