Polędwiczki z kurczaka

    Polędwiczki z kurczaka

    3polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 135 osób

    Bardzo lubiłem polędwiczki z kurczaka w pewnej znanej sieci restauracji. Opracowałem więc przepis, według którego można je zrobić w domu i są tak samo dobre!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g filetów z piersi kurczaka
    • 120 ml (1/2 szklanki) włoskiego sosu sałatkowego
    • 1 łyżeczka soku ze świeżej limonki
    • 1,5 łyżeczki miodu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Kurczaka pokroić w cienkie paski i włożyć do naczynia o wymiarach 22x33 cm. W małej misce wymieszać sos sałatkowy z sokiem z limonki i miodem. Zalać tym mięso, przykryć i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    2. Wyjąć kurczaka z marynaty, a marynatę wylać. Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu i obsmażyć paski kurczaka, aż się lekko zrumienią i usmażą (wydobywający się płyn będzie przejrzysty), 12 do 15 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis