Kurczak na puszce z piwem

    Kurczak na puszce z piwem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Zrobione przez 79 osób

    Ten kurczak pieczony na piwie zawsze wychodzi soczysty i smaczny, bo piwo nawilża mięso od środka. To obiad dla całej rodziny i nie bójcie się, nie zawiera alkoholu!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/4 szklanki czosnku granulowanego
    • 2 łyżki soli ziołowej
    • 2 łyżki cebuli granulowanej
    • 1 łyżka suszonego oregano
    • 1 łyżka soli
    • 1,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1 mała puszka (330 ml) jasnego piwa
    • 1 cały kurczak
    • 4 cebulki dymki, posiekane
    • 4 cebulki dymki, przekrojone na pół
    • 1 mała puszka (330 ml) jasnego piwa

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    2. Wymieszać czosnek z solą ziołową i zwykłą, cebulą, oregano i pieprzem.
    3. Na dno naczynia do pieczenia (23x33 cm) wlać 1/3 z jednej puszki piwa. Otwartą puszkę z resztą piwa ustawić na środku naczynia.
    4. Kurczaka opłukać pod bieżącą wodą. Usunąć podroby i szyjkę, jeśli są. Osuszyć kurczaka papierowymi ręcznikami.
    5. Nałożyć kurczaka na puszkę z piwem tak, aby nogi były na dole. Ostrym nożem zrobić po jednym nacięciu w każdym boku kurczaka i włożyć w nie czubki skrzydełek, żeby się równo upiekły, a nie przypaliły.
    6. Mieszanką ziół posmarować równomiernie kurczaka, a następnie wklepać w niego posiekaną cebulkę. Nieco spadnie do naczynia, ale nic nie szkodzi. Cebulki przekrojone na pół wetknąć w środek kurczaka przez otwór w szyi.
    7. Otworzyć drugą puszkę z piwem i wlać połowę zawartości do naczynia. Resztę odłożyć.
    8. Piec kurczaka w rozgrzanym piekarniku. Po 45 minutach wlać do naczynia resztę piwa. Piec jeszcze około 30 minut, aż soki wypływające po nacięciu kurczaka będą przejrzyste.
    9. Wyjąć kurczaka z piekarnika i usunąć puszkę. Przykryć kurczaka podwójną folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis