Ciasto gwiazda z nutellą

    Ciasto gwiazda z nutellą

    1polubienie
    2godz.16min.


    Zrobione przez 6 osób

    Najnowszy hit! Ciasto w kształcie gwiazdy z nadzieniem z nutelli. Świetnie wygląda na stole, a jest bardzo łatwe! Polecam na wszystkie uroczystości i imprezy.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 450 g mąki pszennej
    • 7 g suszonych drożdży
    • 70 g cukru
    • 30 g masła, stopionego
    • 180 ml podgrzanego mleka
    • 2 jajka (oddzielić białka od żółtek)
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • szczypta soli
    • 4 łyżki nutelli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 16min.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.16min. 

    1. Rozpuścić drożdże i cukier w ciepłym mleku. Odstawić na 10 minut.
    2. Do miski wsypać mąkę, zrobić zagłębienie na środku i dodać 2 żółtka, stopione masło, wanilię i rozpuszczone w mleku drożdże. Oprószyć solą brzegi mąki w misce (nie sypać do mokrych składników w środku).
    3. Wyrabiać ciasto przez 10 minut, a następnie odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 90 minut.
    4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Lekko ugnieść ciasto aby wypuścić z niego nadmiar powietrza, a następnie podzielić na 4 części i uformować z nich kulki.
    5. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować 4 kulki ciasta na 4 równe koła. Nadmiar ciasta odkroić.
    6. Nutellę lekko podgrzać, aby była miękka i posmarować nią pierwsze koło z ciasta.
    7. Nałożyć na to drugie koło z ciasta i znów posmarować nutellą. Przykryć kolejnym kołem ciasta... i tak dalej. Ostatniego koła z ciasta nie smarować nutellą po wierzchu!
    8. Przełożyć nasz "tort" na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, a na środku "tortu" postawić szklankę do góry dnem, lekko odciskając kółko.
    9. Od tej szklanki zrobić w cieście 16 promienistych nacięć, jak w pizzy. Zdjąć szklankę.
    10. Każdy "promień" ciasta zakręcić wokół własnej osi, a następnie sklejać końcówki z dwóch sąsiadujących "promieni".
    11. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanymi białkami. Piec przez ok. 16 minut, aż się ładnie przyrumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis