Pieczony kurczak faszerowany ziołami

    Pieczony kurczak faszerowany ziołami

    Zapisz do ulubionych
    2godz.30min.


    Zrobione przez 5 osób

    Pyszny, aromatyczny pieczony kurczak, który jest świetny na rodzinny obiad. Mięso wychodzi soczyste i pięknie pachnie ziołami.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 duży kurczak (ok. 2 kg)
    • 1 cytryna, pokrojona w ćwiartki
    • Nadzienie
    • 25 g masła
    • 2 łyżki oliwy
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 2 laski selera naciowego, drobno posiekane
    • 100 g bułki tartej (najlepiej świeżej)
    • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. szałwia, tymianek, estragon, pietruszka)
    • 2 łyżeczki suszonych ziół
    • 1 jajko, roztrzepane
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
    • Sos
    • 2 łyżki mąki
    • 300 ml wywaru drobiowego
    • 150 ml wytrawnego białego wina lub soku jabłkowego
    • Do przybrania
    • gałązki świeżych ziół
    • cytryna pokrojona w ćwiartki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220°C. Przygotować farsz: w dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać masło z 1 łyżką oliwy i podsmażyć cebulę z selerem aż będą miękkie (ok. 10 minut). Zdjąć z ognia i przełożyć do miski. Dodać bułkę tartą, zioła, jajko i przyprawy, dokładnie wymieszać.
    2. Luźno nałożyć połowę farszu przez szyję kurczaka i wepchać do środka. Założyć nadmiar skóry z szyi pod spód i spiąć wykałaczką, aby farsz nie wyleciał. Ćwiartki cytryny włożyć do środka z drugiej strony kurczaka i związać nogi sznurkiem kuchennym. Resztę nadzienia przełożyć do małego naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i piec przez ostatnie 30 minut pieczenia kurczaka.
    3. Kurczaka ułożyć piersią do dołu na ruszcie w naczyniu do pieczenia. Do naczynia wlać ok. 250 ml wody - dzięki parze mięso będzie soczyste, a naczynie zbierze soki, z których później zrobimy sos. Piec przez 30 minut.
    4. Wyjąć kurczaka z piekarnika i ostrożnie odwrócić na drugą stronę. Resztą oliwy posmarować pierś i oprószyć solą i pieprzem. Zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec kurczaka przez 1,5 godziny, co 20 minut polewając wyciekającymi sokami. Aby sprawdzić, czy kurczak jest upieczony, należy wbić wykałaczkę w najgrubszą część uda - wyciekające soki powinny być przejrzyste.
    5. Lekko przechylić kurczaka, aby sok cytrynowy ze środka wyciekł do brytfanki. Zdjąć kurczaka z rusztu i przykryć folią aluminiową - odstawić na 10-15 minut.
    6. W tym czasie przygotować sos. W miseczce wymieszać mąkę z niewielką ilością wody, aby powstała pasta. Mieszając, stopniowo dodawać soki z brytfanki, a następnie przelać wszystko do rondelka. Dodać wino lub sok i doprowadzić do wrzenia. Gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku, przelać do sosjerki. Kurczaka ułożyć na dużym talerzu i udekorować świeżymi ziołami oraz ćwiartkami cytryny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis