Mielone kuleczki w cukinii

    Mielone kuleczki w cukinii

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Mielone ale trochę inaczej, pyszne i eleganckie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 większa i długa cukinia
    • 400 g mięsa mielonego
    • żółtko
    • 2 łyżki pistacji
    • 4 plasterki szynki parmeńskiej
    • cebula
    • czosnek
    • 2 łyżki masła
    • łyżka sosu pomidorowego
    • 2 łyżki bułki tartej
    • sól, pieprz
    • sos beszamel (przepis poniżej)
    • 200 g sera żółtego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Cukinię kroimy na cienkie plastry wzdłuż, wrzucamy na wrzątek na 2 minuty, przekładamy do zimnej wody, odcedzamy.
    2. Cebulę smażymy na złoto na maśle, dodajemy czosnek.
    3. Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, pokrojone drobno pistacje, cebulę z czosnkiem, pokrojoną na paski szynkę, żółtko, bułkę.
    4. Wyrabiamy, tworzymy kuleczki i zawijamy w cukinię.
    5. Układamy w rondelku.
    6. Zalewamy sosem i posypujemy startym serem.
    7. Wkładamy do piekarnika i pieczemy pół godziny.

    Beszamel

    Mój przepis na beszamel - kliknij tutaj .

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Gotujemy z pomysłem

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis