Włoska kiełbasa salsiccia domowej roboty

    Włoska kiełbasa salsiccia domowej roboty

    2polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 6 osób

    Włoska kiełbasa jest doskonała do pizzy, zapiekanek, ale też smażona z patelni. We Włoszech są jej różne rodzaje, a to przepis na jedną z nich.

    Składniki
    ilość sztuk: 8 -10 kiełbasek

    • 1 kg łopatki wieprzowej, pokrojonej w 2 cm kostkę
    • 200 g słoniny, pokrojonej w 2 cm kostkę
    • 3 łyżki nasion kopru włoskiego
    • 4 ząbki czosnku, posiekane
    • 1,5 łyżki słodkiej papryki
    • 1 łyżka soli
    • 4 łyżeczki chili w płatkach
    • 30 ml wytrawnego białego wina
    • 1 jelito wieprzowe

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Włożyć mięso i słoninę do zamrażalnika na 30 minut. Włożyć tam też maszynkę do mięsa (co pomoże później łatwiej mielić).
    2. Nasiona kopru wsypać na suchą patelnię i prażyć na dużym ogniu aż zaczną wydzielać intensywny zapach. Zdjąć z ognia i przesypać do moździerza. Grubo utłuc, dodać pozostałe przyprawy i czosnek.
    3. Częściowo zmrożone mięso i słoninę zmielić w schłodzonej maszynce ze średnim sitkiem.
    4. Zmielone mięso wymieszać z przyprawami i dobrze mieszać dłońmi przez 2-3 minuty, aż masa zacznie się sklejać.
    5. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (nie dłużej niż na noc).
    6. Moczyć jelito w zimnej wodzie przez 30 minut. Następnie do kranu przytknąć lejek do nadziewania kiełbas (szerszą stroną), na drugą stronę nałożyć początek jelita i przepuścić przez nie zimną wodę, płucząc je od środka.
    7. Na maszynkę do mięsa nałożyć średni lejek. Na lejek nałożyć jelito i zacząć wyciskać masę mięsną. Gdy nieco mięsa wyjdzie za lejek, naciągnąć na nie końcówkę jelita i związać.
    8. Wyciskać resztę mięsa, podtrzymując kiełbasę drugą ręką. Na koniec zawiązać drugą końcówkę jelita.
    9. Oddzielać kiełbaski, zakręcając nimi. Po każdej kiełbasce zmieniać kierunek skręcania.
    10. Nakłuć kiełbaski aby w czasie gotowania uchodziło z nich powietrze. Ugotować, upiec, usmażyć lub zgrillować!
    11. Kiełbaski zużyć w ciągu 3 dni. W zamrażarce wytrzymają do 3 miesięcy.

    Zobacz jak to zrobić!

    Włoska kiełbasa salsiccia domowej roboty
    Włoska kiełbasa salsiccia domowej roboty

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis