Włożyć mięso i słoninę do zamrażalnika na 30 minut. Włożyć tam też maszynkę do mięsa (co pomoże później łatwiej mielić).
Nasiona kopru wsypać na suchą patelnię i prażyć na dużym ogniu aż zaczną wydzielać intensywny zapach. Zdjąć z ognia i przesypać do moździerza. Grubo utłuc, dodać pozostałe przyprawy i czosnek.
Częściowo zmrożone mięso i słoninę zmielić w schłodzonej maszynce ze średnim sitkiem.
Zmielone mięso wymieszać z przyprawami i dobrze mieszać dłońmi przez 2-3 minuty, aż masa zacznie się sklejać.
Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (nie dłużej niż na noc).
Moczyć jelito w zimnej wodzie przez 30 minut. Następnie do kranu przytknąć lejek do nadziewania kiełbas (szerszą stroną), na drugą stronę nałożyć początek jelita i przepuścić przez nie zimną wodę, płucząc je od środka.
Na maszynkę do mięsa nałożyć średni lejek. Na lejek nałożyć jelito i zacząć wyciskać masę mięsną. Gdy nieco mięsa wyjdzie za lejek, naciągnąć na nie końcówkę jelita i związać.
Wyciskać resztę mięsa, podtrzymując kiełbasę drugą ręką. Na koniec zawiązać drugą końcówkę jelita.
Oddzielać kiełbaski, zakręcając nimi. Po każdej kiełbasce zmieniać kierunek skręcania.
Nakłuć kiełbaski aby w czasie gotowania uchodziło z nich powietrze. Ugotować, upiec, usmażyć lub zgrillować!
Kiełbaski zużyć w ciągu 3 dni. W zamrażarce wytrzymają do 3 miesięcy.