Barszcz ukraiński z multicookera

    Barszcz ukraiński z multicookera

    Zapisz do ulubionych
    1godz.50min.


    Zrobione przez 16 osób

    Bardzo smaczny, bogaty barszcz po ukraińsku, z kapustą, wieprzowiną, ziemniakami i boczkiem. Idealny na zimne dni.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 250 g wieprzowiny
    • 2-3 łyżki oleju roślinnego
    • 1 marchewka
    • 2 buraki
    • 1 papryka
    • 1/2 cebuli
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżka octu
    • 150 g kapusty
    • 3 ziemniaki
    • sól i pieprz
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 2 liście laurowe
    • kilka ziaren czarnego pieprzu
    • 3 ząbki czosnku
    • 80 g boczku
    • koper
    • śmietana

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę.
    2. Cebulę drobno posiekać. Marchew i buraki zetrzeć na tarce. Paprykę pokroić w paski. Ziemniaki pokroić w kostkę, a kapustę cienko posiekać.
    3. Włączyć multicooker w tryb "pieczenie, dodać olej i smażyć cebulę ok. 5-7 minut. Następnie dodać marchew, buraki i paprykę i smażyć ok. 5 minut.
    4. Dodać pokrojone mięso i smażyć 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
    5. Koncentrat pomidorowy rozcieńczyć w 1/2 szklanki wody, wlać do mięsa z warzywami, dodać cukier i ocet. Przykryć, ustawić tryb "duszenie" i dusić przez 10-15 minut.
    6. Wyłączyć multicooker, otworzyć pokrywę, dodać posiekaną kapustę i ziemniaki.
    7. Wlać wodę do poziomu górnego oznaczenia na garnku multicookera. Dodać sól, pieprz i liść laurowy. Zamknąć urządzenie i dusić jeszcze przez 45 minut.
    8. Gdy zupa jest gotowa wyłączyć urządzenie, dodać drobno posiekany koperek, czosnek i posiekany boczek. Odstawić na ok. 10 minut w trybie "podgrzewania".
    9. Nalać do miseczek i podawać ze śmietaną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis