Polenta z serem

    Polenta z serem

    3polubienia
    35min.


    Zrobione przez 254 osoby

    Ten uniwersalny dodatek pasuje doskonale do wieprzowiny, kurczaka, wołowiny albo ryb. Sztuką jest dodawanie kaszki kukurydzianej bardzo powoli przy jednoczesnym szybkim mieszaniu, aby nie powstawały grudki.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 500 ml (2 szklanki) pełnotłustego mleka
    • 500 ml (2 szklanki) wody
    • 1,5 łyżeczki soli koszernej
    • 180 g (1 szklanka) kaszki kukurydzianej
    • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    • 4 łyżki masła
    • 110 g startego ostrego żółtego sera (np. cheddar)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W dużym garnku na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia wodę z mlekiem i solą. Stopniowo wmieszać kaszkę. Zmniejszyć ogień do minimum i przykryć garnek. Gotować 20 minut, mieszając co 3 lub 4 minuty, aby zapobiec przywieraniu, aż polenta nabierze kremowej konsystencji. Zdjąć z ognia, doprawić pieprzem i wmieszać masło. Stopniowo dodawać ser, mieszając.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis