Wołowina pieczona w multicookerze

    Wołowina pieczona w multicookerze

    Zapisz do ulubionych
    2godz.


    Zrobione przez 10 osób

    Z tego przepisu wychodzi soczysta wołowina, dość pikantna. Dobre mięso lepiej piec w wyższych temperaturach, a więc w trybie pieczenia, a nie duszenia. Ja miałam 2 kg polędwicy, więc ją związałam, żeby się zmieściła do multicookera. Wyszedł pyszny obiad!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • ok. 2 kg wołowiny (najlepiej polędwicy)
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 3-4 łyżeczki ostrej przyprawy do mięsa (patrz poniżej)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +15min. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Mięso wyjąć z lodówki i poczekać aż uzyska temperaturę pokojową. Następnie natrzeć je mieszaniną oleju z solą i chili. Odstawić na 10 minut.
    2. Włączyć multicooker na tryb pieczenia. Piec mięso o wadze 2 kg przez 1,5 godziny (1,5 kg przez 1 godz. 15 minut, 1 kg mięsa przez 1 godz., 750 g mięsa przez 45 minut.
    3. Po upieczeniu wyjąć mięso z multicookera i odczekać 15 minut przed pokrojeniem.
    4. Wytopione soki w multicookerze można wykorzystać na sos. Włączyć tryb "gotowanie na parze" i gotować sos bez przykrycia aż się zredukuje. Można dodać kilka łyżek mąki rozrobionej z wodą, aby sos się zagęścił szybciej.

    Ostra przyprawa do mięsa

    Jeśli nie masz ostrej przyprawy do mięsa możesz ją zrobić sam, wystarczy wymieszać: 1 łyżeczkę granulowanego czosnku (lub ząbek czosnku), 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki czerwonej papryki, 1/2 łyżeczki suszonej cebuli, 1/2 łyżeczki oregano i 1/2 łyżeczki tymianku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis