Ryż z krewetkami z multicookera

    Ryż z krewetkami z multicookera

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przepis do multicookera, który stworzyłam z przepisu na risotto z owocami morza. Bardzo prosty i bardzo smaczny.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 miarki ryżu długoziarnistego
    • 500 g krewetek
    • 3 ząbki czosnku
    • sól i pieprz
    • 3 łyżki masła
    • 2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
    • natka pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Do multicookera wsypać ryż i dodać 2 szklanki wody.
    2. Zamknąć pokrywę i włączyć tryb gotowania ryżu.
    3. Krewetki podsmażyć na maśle z posiekanym czosnkiem i pietruszką przez kilka minut - nie za długo aby nie były twarde.
    4. Gdy ryż się ugotuje, dodać krewetki z czosnkiem i śmietanę (opcjonalnie), dodać sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszać.
    5. Zamknąć pokrywę multicookera i włączyć tryb podgrzewania na 7-10 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis