Najprostsze purée ziemniaczane

    Najprostsze purée ziemniaczane

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 298 osób

    Jeśli lubisz dobre, tradycyjne ziemniaki purée, to jest to przepis dla Ciebie. Prosty i pyszny.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg obranych i pokrojonych ziemniaków
    • 2 łyżki masła
    • 235 ml (1 szklanka) mleka
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić ziemniaki i gotować, aż będą miękkie, ale wciąż jędrne (około 15 minut). Odcedzić.
    2. W małym garnku podgrzać masło i mleko na małym ogniu, aż masło się roztopi. Rozbijając ziemniaki tłuczkiem lub mikserem, dolewać jednocześnie mleko z masłem, aż osiągnie się jednolitą, kremową masę. Doprawić solą i pieprzem.

    Jak to zrobić?

    Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Przeczytaj nasz artykuł "Przygotowanie puree ziemniaczanego" w którym prezentujemy wiele cennych wskazówek na temat tej prostej przystawki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis