Hiszpańskie oliwki marynowane z figami i pomarańczami

    Hiszpańskie oliwki marynowane z figami i pomarańczami

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Urzekają słodyczą. Uwielbiam :)

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 100 ml białego octu winnego
    • 1 pomarańcza
    • 2 liście laurowe
    • 50 ml oliwy z oliwek
    • 2 łyżki miodu
    • słoik lub puszka zielonych hiszpańskich oliwek
    • 3 dojrzałe figi pokrojone na plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Wlej ocet do rondelka.
    2. Odkrój trzy lub cztery paski skórki z pomarańczy, za pomocą ostrego noża lub skrobaczki do warzyw. Pokrój je na drobne kawałki i dodaj do octu razem z liśćmi laurowymi.
    3. Wyciśnij sok pomarańczowy i wlej do rondelka. Podgrzej i duś na małym ogniu, aż płyn zredukuje się o połowę.
    4. Wlej oliwę z oliwek i miód do mikstury z octu i pomarańczy, dodaj oliwki i figi. Wymieszaj delikatnie i pozostaw w powstałej marynacie 20-30 minut przed podaniem.
    5. Alternatywnie, przykryj i przechowuj w lodówce do 3 godzin.

    Rada

    Najlepiej podawaj w temperaturze pokojowej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis