Hiszpańskie oliwki z wędzonym łososiem i imbirem

    Hiszpańskie oliwki z wędzonym łososiem i imbirem

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Nowy Rok i karnawał to wyjątkowy czas. Dlatego warto się postarać i przygotować coś równie niezwykłego dla rodziny i gości: oryginalną i pożywną przystawkę.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 słoik lub puszka czarnych oliwek
    • 2 łyżki winnego octu ryżowego
    • 1 łyżka soku z limonki
    • 3 łyżki oleju sezamowego
    • 1 łyżeczka pasty wasabi
    • 100 g wędzonego łososia pokrojonego w paski
    • 20 g cienkich plasterków imbiru do sushi
    • kilka ćwiartek limonki i koperek - do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Odcedź czarne oliwki z zalewy i umieść je w misce.
    2. Wymieszaj ocet ryżowy, sok z limonki, olej sezamowy i pastę wasabi.
    3. Połącz powstałą miksturę z oliwkami, imbirem i wędzonym łososiem. Marynuj przez 20-30 minut.
    4. Alternatywnie, przykryj i przechowuj w lodówce do 24 godzin.
    5. Podawaj w temperaturze pokojowej, przyozdobione koperkiem i ćwiartkami limonki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis