Przetwory całoroczne: dżem jabłkowo-pomarańczowy

    Przetwory całoroczne: dżem jabłkowo-pomarańczowy

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszny i bardzo słodki. Czuć w nim mocno jabłko, ale pomarańcza dodaje ciekawej nuty smakowej. Przepis jest szybki i prosty, ale smakuje... Niebo w gębie. Do dzieła!

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiki

    • 1 kg jabłek
    • 400 ml soku pomarańczowego z kartonu lub świeżych owoców
    • żelfix 2:1
    • 60 dag cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Umyte jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekładamy do rondla, wlewamy sok, dodajemy żelfix 2:1, całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Dodajemy cukier i gotujemy razem ok. 5 minut, usuwając pianę.
    2. Gorącą konfiturę wkładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Ustawiamy słoiki do góry dnem, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.*

    Rada

    Moje uwagi do przepisu: 1. Najczęściej używam do tego przepisu soku w kartonie "Tymbark".
    2. Z cukrem trzeba uważać. Zależy od jabłek. Najlepiej próbować i dodawać ostrożnie.
    3. Zaschniętą konfiturę ciężko usunąć, więc jeśli w czasie przygotowywania pozostanie na słoikach lub kuchennym blacie radzę szybko wytrzeć!
    * Przepis pochodzi z numeru specjalnego "Moje gotowanie przetwory i nalewki: 4/2013 lipiec-sierpień 2013 str. 52

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Pani w domu

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis