Spaghetti z sosem carbonara

    Spaghetti z sosem carbonara

    2polubienia
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Prawdziwe spaghetti carbonara wg tradycyjnej, włoskiej receptury.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 340 gramów spaghetti Barilla
    • 140 gramów boczku (pancetty)
    • 4 żółtka jaj
    • 100 gramów sera pecorino
    • sól i pieprz dla smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Ugotuj spaghetti Barilla w dużym garnku osolonej wody. W tym samym czasie pokrój boczek na cienkie paski i ułóż je na dużej patelni. Przysmaż boczek na lekki brąz bez dodawania oleju.
    2. W międzyczasie ubij żółtka z ¾ ilości sera pecorino. Dodaj świeżo zmielonego, czarnego pieprzu.
    3. Gdy makaron będzie al dente, odcedź go i włóż na patelnię z boczkiem. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj ubite żółtka. Dodaj łyżkę wody z gotowania makaronu, by uzyskać kremowy efekt.
    4. Mieszaj przez minutę. Posyp resztą sera pecorino i czarnym pieprzem. Podawaj gorące.

    Rada

    Zadbaj o świeżość składników dla najlepszego smaku. Makaron musi być koniecznie wyprodukowany jedynie z pszenicy durum i wody (nie klei się, zachowuje kształt, nie rozpada się i dobrze smakuje).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    damian2n
    autor:
    0

    - - 11 maj 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis