Pilaw ryżowy z cebulą

    Pilaw ryżowy z cebulą

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 93 osoby

    Doskonały dodatek do wszelkich dań - czy to z wołowiny, czy z kurczaka, wieprzowiny albo ryb.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 małej posiekanej cebuli
    • 1 łyżka masła
    • 200 g (1 szklanka) ryżu calrose, wypłukanego
    • 355 ml (1,5 szklanki) bulionu drobiowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Roztopić masło w rondelku na średnim ogniu i zeszklić na nim cebulę.
    2. Dodać do rondelka ryż i wlać bulion. Szybko doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć temperaturę i gotować ryż pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut. Zdjąć z ognia, pozostawić przez kilka minut do przestygnięcia, a następnie spulchnić widelcem.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis