Wigilijny łosoś z hiszpańskimi oliwkami

    Wigilijny łosoś z hiszpańskimi oliwkami

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Oliwkowa Wigilia? Zdecydowanie tak! Boże Narodzenie to wyjątkowy czas. Dlatego warto się postarać i przygotować coś równie niezwykłego dla rodziny i gości. A może by tak zaszaleć i spróbować czegoś oryginalnego? Czy wiedzieliście, że do tradycyjnych, polskich dań znakomicie pasują...hiszpańskie oliwki? Już niewielki ich dodatek wspaniale wzbogaci smak znanych wszystkim potraw, zaskoczy gości i uwiedzie największych smakoszy.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 50 g hiszpańskich czarnych oliwek
    • 7 łyżek oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 150 g hiszpańskich zielonych oliwek
    • 1 cebula dymka
    • 800 g filetów z łososia
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W miseczce wymieszaj czarne hiszpańskie oliwki z 2 łyżkami oliwy z oliwek i musztardą.
    2. W oddzielnym naczyniu wymieszaj pokrojone w talarki hiszpańskie zielone oliwki z drobno posiekaną cebulą dymką oraz 4 łyżkami oliwy z oliwek. Odstaw by smaki dobrze się połączyły.
    3. Filety z łososia dopraw sola i pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż łososia na średnim ogniu przez 4 minuty. Podawaj na półmisku udekorowanym hiszpańskimi oliwkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis