Pierś kaczki z zielonymi hiszpańskimi oliwkami

    Pierś kaczki z zielonymi hiszpańskimi oliwkami

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Niczym kolory polskiej jesieni, hiszpańskie oliwki mienią się pełną paletą barw i odcieni: od słomkowo żółtego, poprzez jasną zieleń, róż, fiolet, aż po głęboką czerń. Zaskakuje też różnorodność smaków, którymi obdarzają nas hiszpańskie oliwki i niezliczone możliwości ich serwowania.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 piersi z kaczki
    • sól i pieprz
    • 2 łyżki stołowe hiszpańskiej oliwy z oliwek
    • 15-20 dużych hiszpańskich oliwek bez pestek
    • 6-8 szalotek (można zastąpić 3 cebulami)
    • 1 szklanka wina typu moscatel (białe słodkie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Na skórze piersi zrób skośne nacięcia, tak, aby powstały romby. Posól i popieprz.
    2. Na rozgrzanej patelni z oliwą usmaż piersi zaczynając od strony ze skórą. Smaż do momentu kiedy piersi będą dobrze zrumienione po obu stronach. Wewnątrz pierś powinna zostać różowa. Zdejmij z patelni.
    3. Oliwki potnij na ćwiartki. Obierz szalotki, potnij je w ćwiartki i ręcznie rozwarstw na piórka.
    4. Na tej samej patelni zrumień szalotki. Następnie podlej winem i dodaj oliwki. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty.
    5. Piersi podziel na filety i podawaj z gorącymi szalotkami i oliwkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis