Pikantne ogórki marynowane w lodówce

    Pikantne ogórki marynowane w lodówce

    6polubień
    10dni2godz.


    Zrobione przez 217 osób

    Są to wspaniałe, pikantne marynowane ogórki z przyjemną nutą słodyczy. Jeśli lubisz potrawy naprawdę ostre, dodaj przynajmniej drugie tyle ostrej papryki... PY-CHO-TA!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 12 ogórków do kiszenia długości 7-10 cm
    • 475 ml (2 szklanki) wody
    • 415 ml (1,75 szklanki) octu (5%)
    • 1,5 szklanki posiekanego świeżego koperku
    • 100 g (1/2 szklanki) cukru
    • 8 ząbków czosnku
    • 1,5 łyżki gruboziarnistej soli
    • 1 łyżka mieszanki przypraw do kiszenia
    • 1,5 łyżeczki nasion kopru
    • 1/2 łyżeczki (lub do smaku) czerwonej papryki w płatkach
    • 4 gałązki świeżego kopru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +10dni fermentowanie  ›  Gotowe w: 10dni2godz.15min. 

    1. W dużej misce wymieszać ogórki z wodą, octem, posiekanym koperkiem, cukrem, czosnkiem, solą, przyprawami do kiszenia, nasionami kopru, pieprzem i płatkami papryki. Wymieszać i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 2 godziny, aż do rozpuszczenia się cukru i soli.
    2. Przełożyć ogórki do trzech półtoralitrowych słoików o szerokich otworach, wkładając po 4 ogórki do każdego słoika. Zalać marynatą, aby je pokryła. Do każdego słoika włożyć gałązkę kopru i szczelnie pozakręcać wieczka. Przechowywać w lodówce przez co najmniej 10 dni. Zużyć w ciągu 1 miesiąca.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis