Mięsne kluski z hiszpańskimi oliwkami

    Mięsne kluski z hiszpańskimi oliwkami

    1polubienie
    3godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Oliwki są obecne w kulturze ludów Morza Śródziemnego od niepamiętnych czasów. Najstarsze przekazy historyczne o uprawie wiecznie zielonych drzewek w Azji Mniejszej pochodzą sprzed sześciu tysięcy lat p.n.e. W Hiszpanii uprawę oliwek rozpoczęto już w czasach Fenicjan, a na polskich stołach oliwki to nie kulinarna moda ostatnich lat a tradycja sięgająca XIII i XIV w.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Farsz
    • udko z indyka
    • włoszczyzna
    • zielone lub czarne hiszpańskie oliwki
    • łyżka gęstej śmietany
    • suszone pomidory
    • seler naciowy
    • gałka muszkatołowa
    • koper
    • natka pietruszki
    • sól i pieprz do smaku
    • Kluski
    • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
    • 2-3 łyżki mąki
    • 2 jajka
    • szczypta kurkumy
    • drobno posiekana natka pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 3godz. 

      Sposób przyrządzenia salsy:

    1. Udko z indyka dusimy z włoszczyzną przez około 2 godziny. Po ostudzeniu wywaru, mięso oddzielamy od kości i drobno siekamy.
    2. Dodajemy dużo lekko rozgniecionych czarnych lub zielonych hiszpańskich oliwek, łyżkę gęstej śmietany, suszone pomidory oraz odrobinę pokrojonej w kostkę marchewki i pietruszki z wywaru.
    3. Seler naciowy parzymy i siekamy w drobną kostkę. Przyprawiamy do smaku. Aby wzbogacić aromat można dodać świeżą bazylię, koper oraz lubczyk.
    4. Sposób przygotowania klusek:

    5. Z podanych składników wyrabiamy ciasto (najlepiej dzień wcześniej). Ważne, by ciasto wyrabiać sprawnie i nie za długo.
    6. Na dłoni formujemy placuszek, który faszerujemy kulką salsy z hiszpańskich oliwek i zawijamy. Kształt kluski może być lekko wrzecionowaty lub po prostu okrągły.
    7. Gotujemy przez kilkanaście minut w osolonej wodzie, do momentu wypłynięcia na wierzch.
    8. Gotowe kluseczki można podsmażyć na maśle lub oliwie i delikatnie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis