Kluski z gotowanych ziemniaków faszerowane hiszpańską salsą oliwkową

    Kluski z gotowanych ziemniaków faszerowane hiszpańską salsą oliwkową

    1polubienie
    11godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Oliwki są obecne w kulturze ludów Morza Śródziemnego od niepamiętnych czasów. Najstarsze przekazy historyczne o uprawie wiecznie zielonych drzewek w Azji Mniejszej pochodzą sprzed sześciu tysięcy lat p.n.e. W Hiszpanii uprawę oliwek rozpoczęto już w czasach Fenicjan, a na polskich stołach oliwki to nie kulinarna moda ostatnich lat a tradycja sięgająca XIII i XIV w.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Salsa
    • wędzony dorsz
    • hiszpańskie zielone oliwki
    • kapary
    • koper - ilość według uznania
    • sól i pieprz do smaku
    • Kluski
    • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
    • 2-3 łyżki mąki
    • 2 jajka
    • szczypta kurkumy
    • drobno posiekana natka pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +10godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 11godz.20min. 

      Sposób przyrządzenia salsy:

    1. Wszystkie składniki siekamy (nie za drobno). Cebulkę wolno podsmażamy na oliwie, tak by zachowała złoty kolor. Gotowe składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Odstawiamy, aby wszystkie smaki się przegryzły.
    2. Sposób przygotowania klusek:

    3. Z podanych składników wyrabiamy ciasto (najlepiej dzień wcześniej). Ważne, by ciasto wyrabiać sprawnie i nie za długo.
    4. Na dłoni formujemy placuszek, który faszerujemy kulką salsy z hiszpańskich oliwek i zawijamy. Kształt kluski, może być lekko wrzecionowaty lub po prostu okrągły.
    5. Gotujemy przez kilkanaście minut w osolonej wodzie, do momentu wypłynięcia na wierzch.
    6. Gotowe kluseczki można podsmażyć na maśle lub oliwie i delikatnie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis