Słone ciasteczka z hiszpańskimi oliwkami

    Słone ciasteczka z hiszpańskimi oliwkami

    1polubienie
    1godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Oliwkę można podawać na tysiąc i więcej sposobów. Czarna, zielona, fioletowa, a może nadziewana? Każda ma intrygujący kolor i odmienia smak potraw! Warto wiedzieć, że poza pyszną przekąską, daniem głównym czy deserem, z hiszpańską oliwką podajemy przede wszystkim zdrowie, urodę i młodość.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 400 g mąki
    • płaska łyżeczka drożdży
    • szczypta soli
    • 100 ml hiszpańskiej oliwy z oliwek
    • 100 ml mleka
    • 10-12 czarnych hiszpańskich oliwek
    • łyżeczka oregano
    • 2 łyżki stołowe startego na tarce sera manchego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. W misce zmieszaj mąkę i drożdże, dodaj sól, oliwę i mleko. Całość dobrze wymieszaj, następnie ugniataj rękami do otrzymania jednolitego ciasta. Nie należy ugniatać zbyt długo, bo ciasto stanie się bardzo ciągliwe i trudno będzie je rozdzielać.
    2. Zawiń w folię i odstaw na 1-2 godziny do lodówki.
    3. Po wyjęciu z lodówki dodaj posiekane w kosteczkę oliwki, oregano i ser manchego. Całość delikatnie zagnieć. Przed rozwałkowaniem ciasta posyp powierzchnię blatu i wałka mąką.
    4. Wytnij ciasteczka i ułóż na blasze wyłożonej papierem. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200°C aż ciasteczka się zarumienią.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis