Sałatka z ciecierzycy z papryką, tuńczykiem i hiszpańskimi oliwkami

    Sałatka z ciecierzycy z papryką, tuńczykiem i hiszpańskimi oliwkami

    1polubienie
    15min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Oliwkę można podawać na tysiąc i więcej sposobów. Czarna, zielona, fioletowa, a może nadziewana? Każda ma intrygujący kolor i odmienia smak potraw! Warto wiedzieć, że poza pyszną przekąską, daniem głównym czy deserem, z hiszpańską oliwką podajemy przede wszystkim zdrowie, urodę i młodość.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 szklanki gotowanej ciecierzycy
    • 2 pieczone czerwone papryki
    • 1 cebula
    • 16 czarnych lub zielonych hiszpańskich oliwek
    • 1 lub 2 puszki tuńczyka w oliwie z oliwek
    • oliwa z oliwek
    • ocet winny
    • pieprz i sól

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Umieść w salaterce gotowaną ciecierzycę, pieczoną czerwoną paprykę pokrojoną w paski, pokrojoną cebulę, hiszpańskie oliwki i tuńczyka.
    2. Przygotuj sos z trzech części oliwy i ½ części octu winnego. Posól. Dodaj sos do sałatki i wymieszaj delikatnie.
    3. Możesz również dodać kilka liści majeranku, oregano lub świeżej bazylii.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis