Sałatka cesarska z czarnymi hiszpańskimi oliwkami

    Sałatka cesarska z czarnymi hiszpańskimi oliwkami

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Oliwkę można podawać na tysiąc i więcej sposobów. Czarna, zielona, fioletowa, a może nadziewana? Każda ma intrygujący kolor i odmienia smak potraw! Warto wiedzieć, że poza pyszną przekąską, daniem głównym czy deserem, z hiszpańską oliwką podajemy przede wszystkim zdrowie, urodę i młodość.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 szklanki chleba pokrojonego w kosteczkę
    • 3 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek
    • 4 obrane ząbki czosnku
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 6 filetów anchois
    • 2 łyżki musztardy Dijon
    • 2 łyżeczki sosu Worcester
    • 1 główka sałaty lodowej
    • 20 czarnych hiszpańskich oliwek
    • 100 g parmezanu
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzej piekarnik do 150°C.
    2. Rozłóż kawałki chleba na blaszce, skrop z wierzchu oliwą z oliwek. Włóż blachę do piekarnika i piecz chleb aż się zarumieni.
    3. Zmiksuj czosnek, sok z cytryny, anchois, musztardę i sos Worcester stopniowo dodając oliwę z oliwek aż do uzyskania gładkiej masy.
    4. Umyj i porwij sałatę. Ułóż kawałki sałaty w miseczce i wymieszaj z dressingiem. Posyp połówkami oliwek, grzankami i parmezanem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis