Gazpacho z zielonymi hiszpańskimi oliwkami

    Gazpacho z zielonymi hiszpańskimi oliwkami

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Oliwkę można podawać na tysiąc i więcej sposobów. Czarna, zielona, fioletowa, a może nadziewana? Każda ma intrygujący kolor i odmienia smak potraw! Warto wiedzieć, że poza pyszną przekąską, daniem głównym czy deserem, z hiszpańską oliwką podajemy przede wszystkim zdrowie, urodę i młodość.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 i ½ kromki białego chleba
    • 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
    • ocet winny
    • 1 zielona papryka
    • 1 kg dojrzałych pomidorów
    • mała cebula dymka
    • 1 ogórek
    • 1 mały ząbek czosnku
    • szklanka wody
    • 10-15 posiekanych zielonych hiszpańskich oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Chleb drobimy na kawałki do miseczki, polewamy hiszpańską oliwą (około 4-5 łyżek) i octem winnym, mieszamy ręką, aby oliwa dobrze się wchłonęła. Odstawiamy do lodówki.
    2. Podczas gdy w lodówce chłodzi się chlebek, przygotowujemy warzywa: oczyszczamy paprykę, sparzamy pomidory i usuwamy z nich skórkę. Pomidory, paprykę, cebulę i ogórka kroimy w kostkę, wyciskamy czosnek. Do całości dodajemy schłodzony wcześniej chleb i miksujemy blenderem.
    3. Doprawiamy solą i pieprzem, w razie potrzeby dolewamy nieco wody (aby konsystencja była lekko płynna). Przed podaniem chłodzimy jeszcze przez 1-2 godziny w lodówce.
    4. Ozdabiamy na wierzchu posiekanymi drobno hiszpańskimi oliwkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis