Jajka z hiszpańskimi oliwkami

    Jajka z hiszpańskimi oliwkami

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Oliwkę można podawać na tysiąc i więcej sposobów. Czarna, zielona, fioletowa, a może nadziewana? Każda ma intrygujący kolor i odmienia smak potraw! Warto wiedzieć, że poza pyszną przekąską, daniem głównym czy deserem, z hiszpańską oliwką podajemy przede wszystkim zdrowie, urodę i młodość.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • ocet winny
    • 4 jajka
    • 6 czarnych hiszpańskich oliwek
    • 6 zielonych hiszpańskich oliwek
    • hiszpańska oliwa extra virgin
    • sól i pieprz
    • kromka białego chleba
    • szczypiorek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Zagotuj wodę z solą i kilkoma kroplami octu winnego. Gotuj w niej jajka przez 4 minuty.
    2. Posiekaj oliwki i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i świeżo zmielonym pieprzem.
    3. Pokrój chleb w małe kostki i upraż na patelni na złoty kolor. Skrop octem winnym.
    4. Jajka ustaw w kieliszkach, zetnij im czubki i włóż do środka po łyżeczce oliwkowego tatara. Posyp posiekanym szczypiorkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie