Dżem z dyni z imbirem

    Dżem z dyni z imbirem

    2polubienia
    9godz.


    Zrobione przez 19 osób

    Przetwory z dyni to świetny pomysł, aby zachować dłużej to warzywo. Ten dżem jest wyśmienity! Można dodać jedynie cytrynę, a opuścić imbir, ale moim zdaniem imbir dodaje tego czegoś.

    Składniki
    ilość sztuk: 3 słoiki po 500 g

    • 1 dynia Hokkaido (ok. 1 kg po oczyszczeniu)
    • 1 kg cukru
    • 1 cytryna
    • kawałek imbiru (5-7 cm), obrany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 9godz. 

    1. Odkroić czubek i spód dyni, przekroić ją na pół. Usunąć miękki miąższ i pestki. Obrać i pokroić w kostkę.
    2. W dużym garnku wymieszać dynię z cukrem i odstawić na noc w temperaturze pokojowej.
    3. Cytrynę porządnie umyć i pokroić w kliny. Usunąć pestki a resztę cytryny dobrze zmiksować.
    4. Dynię w garnku doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia ok. 30 minut lub dłużej, często mieszając. Najlepiej sprawdzić, czy dżem ma dobrą konsystencję nakładając trochę na zimny talerzyk - jeśli będzie gęsty - dżem jest dobry.
    5. Na końcu zgnieść (np. tłuczkiem do ziemniaków) do uzyskania pożądanej konsystencji. (Można zostawić nieco większych kawałków).
    6. Nakładać dżem do wysterylizowanych słoików pozostawiając ok. 5 mm wolne od góry. Zakręcić słoiki.
    7. Ustawić słoiki w garnku wyłożonym ściereczką i zalać ciepłą wodą. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 7 minut, a następnie wyjąć słoiki i ostudzić.

    Zobacz jak to zrobić!

    Jak sterylizować słoiki
    Jak sterylizować słoiki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis