Sos serowy do warzyw

    Sos serowy do warzyw

    Zapisz do ulubionych
    15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Warzywa czasem trudno przemycić dzieciom, a pod tym sosem smakują wszystkim! Z tym sosem najlepszy jest brokuł albo kalafior!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 50 g masła
    • 50 g mąki pszennej
    • 600 ml półtłustego mleka
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • mała szczypta pieprzu cayenne
    • 50 g startego sera cheddar (lub innego ostrego sera)
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W rondelku stopić masło i stale mieszając powoli dodawać mąkę. Gotować, cały czas mieszając, przez ok. 1 minutę, aż powstanie zasmażka.
    2. Zdjąć rondelek z ognia i stopniowo wlewać mleko, nadal stale mieszając. Postawić z powrotem na ogień i zagotować, nadal mieszając.
    3. Zmniejszyć ogień i gotować przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż sos będzie gęsty i gładki. Dodać przyprawy i ser.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis