Tarta jogurtowo serowa

    Tarta jogurtowo serowa

    1polubienie
    1godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kolejna tarta na moim stole - jogurtowa z serkiem mascarpone i słodkim mlekiem skondensowanym. Dla przełamania tej słodkości, dodałam rozmrożone, kwaskowate w smaku truskawki, które idealnie do niej pasują.

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica

    • Spód
    • 150 g mąki pszennej
    • 150 g zimnego masła
    • 1 łyżka śmietany
    • 50 g mielonych migdałów
    • otarta skórka z pomarańczy
    • 80 g cukru
    • Masa
    • 2 jajka
    • 1 żółtko
    • 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
    • 250 g sera mascarpone
    • 300 ml jogurtu greckiego
    • Dodatkowo
    • ok 500 g truskawek przekrojonych na pół
    • 1 łyżka dżemu truskawkowego (opcjonalnie jeśli truskawki są kwaśne)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +20min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Wszystkie składniki na spód zagnieść rękami tak, aby powstała jednolita masa. Rozwałkować i przenieść na wyłożoną papierem tortownicę. Wstawić do lodówki na 20 minut aby się schłodziło.
    2. Widelcem ponakłuwać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 20 minut, aż ciasto będzie lekko zrumienione.
    3. W tym czasie ubić jajka z żółtkiem, stopniowo dolewając mleko. Następnie należy dodać jogurt i serek. Masa jest dość rzadka i mogą pojawić się w niej grudki serka.
    4. Gotową masę przelać na podpieczony spód i wstawić jeszcze do piekarnika na około 30-40 minut. Masa będzie gotowa, gdy jej brzegi będą zrumienione.
    5. Na gorący jeszcze krem, należy położyć rozmrożone i odsączone z soku truskawki. W garnuszku podgrzać dżem i posmarować nim owoce.
    6. Ciasto musi całkowicie wystygnąć, wtedy krem będzie miał jednolitą konsystencję. Można tuż przed podaniem polać owoce odrobiną mleka skondensowanego słodzonego.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis