Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

    Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

    1polubienie
    2godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    To mój kolejny przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką, tym razem wzbogacony o śliwki, które już pokazały się na targu. Uwielbiam ciepłego drożdżowca na śniadanie wraz z kawą lub kakao.

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża blacha

    • Ciasto
    • 1 kg mąki
    • 1 szklanka letniego mleka
    • 1,5 szklanki cukru
    • 10 dkg świeżych drożdży
    • 1 kostka margaryny
    • 4 jajka
    • 2 żółtka
    • 1 cukier wanilinowy
    • 1,5 kg śliwek
    • Kruszonka
    • 1 kostka masła
    • 200 g cukru
    • 400 g mąki
    • 1 cukier wanilinowy
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

      Rozczyn:

    1. Ze składników na ciasto odłożyć do małego garnuszka: 2 łyżki mąki, 8 łyżek letniego mleka, łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Mieszać energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawić do wyrośnięcia.
    2. Wykonanie:

    3. Roztopić margarynę, odstawić do przestudzenia.
    4. Jajka i żółtka ubić z cukrami.
    5. Do przesianej mąki dodać rozczyn, masę jajeczną, resztę letniego mleka i margarynę.
    6. Ciasto zagnieść energicznie. Uzyskamy klejące się do dłoni, sprężyste ciasto. Takie przykryte ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
    7. Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki zagnieść.
    8. Następnie posypując dłonie mąką wybrać wyrośnięte ciasto z miski i wylać do wyłożonej papierem formy.
    9. Na nie wyłożyć przekrojone na połówki śliwki (bez pestek). Obficie posypać kruszonką. Piec koło godziny w temperaturze 180°C.
    10. Ciasto najlepiej smakuje, kiedy jest jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis