Pierożki drożdżowe z mięsem

    Pierożki drożdżowe z mięsem

    9polubień
    1godz.50min.


    Zrobione przez 141 osób

    Są to najprawdziwsze rosyjskie pierożki, które można zjeść bez podróżowania do Rosji. Dostałam ten przepis od mojego nauczyciela języka rosyjskiego jeszcze w szkole średniej i od tamtej pory często je przyrządzam. Dzieci też je uwielbiają! Przygotowanie ich zabiera trochę czasu, ale czyż wszystko, co autentyczne nie zabiera czasu?!

    Składniki
    ilość porcji: 11 

    • CIASTO
    • 700 g mielonej wołowiny
    • 1 drobno posiekana cebula
    • 1 łyżeczka soli
    • mielony czarny pieprz do smaku
    • suszony koperek do smaku
    • NADZIENIE
    • 7 g suchych aktywnych drożdży
    • 60 ml (1/4 szklanki) ciepłej wody
    • 235 ml (1 szklanka) mleka
    • 3 jajka
    • 120 ml (1/2 szklanki) oleju roślinnego
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 500 g (4 szklanki) mąki pszennej
    • 700 ml (3 szklanki) oleju do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Na patelni na średnim ogniu podsmażyć mieloną wołowinę, aż się równo zrumieni; odlać tłuszcz. Dodać cebulę i podsmażać z wołowiną, aż się zeszkli. Doprawić solą, pieprzem i suszonym koperkiem do smaku. Pozostawić do ostygnięcia.
    2. Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody i umieścić na około 10 do 15 minut w ciepłym miejscu, aż się spienią. W średnim rondelku na małym ogniu podgrzać mleko i trzepaczką roztrzepać w nim delikatnie jajka, olej, cukier i sól. Zdjąć z ognia.
    3. Wsypać połowę mąki do dużej miski i stopniowo wymieszać ją z przygotowanym mlekiem. Następnie dodawać stopniowo roztwór drożdży na przemian z pozostałą mąką, mieszając po każdym dodaniu. Po dokładnym wymieszaniu zagnieść ręką ciasto, formując dużą kulę, aż przestanie przyklejać się do miski. (Uwaga: Zacząć od 4 szklanek mąki. Jeśli potrzeba, można w trakcie wyrabiania ciasta stopniowo dodawać więcej.) Przykryć miskę czystą ściereczką i postawić w ciepłym miejscu do czasu, aż ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
    4. Wyjąć ciasto z miski i położyć na lekko posypanej mąką stolnicy. Odrywać kawałki wielkości mniej więcej piłeczek pingpongowych. Formować z nich krążki około 9 -10 cm średnicy.
    5. Na środek każdego krążka nałożyć czubatą łyżkę mięsnego nadzienia. Składać krążki na pół i mocno ściskać krawędzie, szczypiąc je naokoło dla uszczelniania. Układać na płaskiej powierzchni i pozostawić na około 10 minut.
    6. W dużej ciężkiej patelni lub frytkownicy podgrzać olej do 190°C. Smażyć pierogi na głębokim oleju partiami, aż nabiorą złotego koloru najpierw z jednej, a potem z drugiej strony. Wyjmować na wyłożoną papierowymi ręcznikami tacę, by osączyć z tłuszczu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis