Sernik z musem malinowym

    Sernik z musem malinowym

    1polubienie
    6godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Sernik, do którego przymierzałam się kilka razy, w końcu skusiłam się na niego zachęcona zapachem świeżych malin. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, choć jego pieczenie zajmuje wyjątkowo długo czasu.

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża blacha

    • Spód
    • 250 g mąki
    • 100 g cukru pudru
    • 125 g masła
    • 8 g cukru wanilinowego
    • 1 jajko
    • Masa serowa
    • 750 g półtłustego, zmielonego twarogu
    • 250 g serka mascarpone
    • 1 i 1/2 szklanki cukru
    • 1 łyżka cukru wanilinowego
    • 5 jajek
    • 80 ml gęstej śmietanki kremówki 36%
    • 3 łyżki mąki
    • Mus malinowy
    • 1 koszyczek malin (ok. 400 g)
    • 1 łyżka cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +4godz. studzenie  ›  Gotowe w: 6godz.30min. 

    1. Składniki na spód zagnieść i wyłożyć na spód dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
    2. Ser, serek mascarpone, cukier puder i cukier wanilinowy utrzeć dokładnie mikserem na niskich obrotach.
    3. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec dodać śmietanę i mąkę. Masy nie należy zbytnio napowietrzać.
    4. Maliny wraz z cukrem zmiksować, a następnie dokładnie przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek.
    5. Masę serową przelać na podpieczony spód. Na wierzchu zrobić kropki z musu malinowego i wykałaczką narysować wzorki.
    6. Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 120°C - nie otwierając piekarnika i piec dalej około 90 minut, aż wierzch sernika będzie ładnie ścięty (środek może być luźniejszy).
    7. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, drzwiczki uchylić po około pół godzinie, po kolejnych kilkunastu minutach wyjąć. Całkowicie ostudzić. Wstawić na noc do lodówki.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis