Ciasto z truskawkami

    Ciasto z truskawkami

    1polubienie
    1godz.25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Moje ulubione, najlepsze, kruche ciasto z truskawkami i bezą! Robimy je co roku w czerwcu, kiedy - jak wiadomo - jest najlepszy sezon truskawkowy. Zawsze przychodzi też odpowiednia pora na upieczenie tej pyszności. Po prostu kiedy wchodzi się do kuchni i czuje się "ten" zapach "tych" truskawek - wszystko jest jasne i jedyne co przychodzi do głowy, to jak najszybciej zagnieść ciasto, wyłożyć owoce i wypełnić mieszkanie tym cudownym, letnim, czerwcowym zapachem.

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża blacha

    • Ciasto
    • 500 g mąki krupczatki
    • 150 g cukru pudru
    • 1 margaryna
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 4 żółtka
    • Owoce
    • 500 g świeżych truskawek
    • Beza
    • 4 białka
    • szczypta soli
    • 1 szklanka cukru
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Składniki na ciasto połączyć i szybko zagnieść. Ciasto powinno wyjść dość rzadkie. Podzielić na dwie części, 2/3 i 1/3.
    2. Większą częścią wyłożyć blachę i wstawić do lodówki. Mniejszą porcję również włożyć do lodówki, będzie ona potrzebna do kruszonki.
    3. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180°C, a następnie wstawić do niego spód ciasta aby się podpiekł przez około 15 minut.
    4. W trakcie pieczenia przygotować truskawki. Przekroić je na drobniejsze części i odstawić do odsączenia.
    5. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodając łyżka po łyżce cukier oraz mąkę.
    6. Na podpieczony spód wyłożyć truskawki a na nie ubite białka. Wierzch obsypać pokruszoną, mniejszą częścią ciasta.
    7. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 40 minut.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis