Tort kokosowo truskawkowy na Dzień Matki

    Tort kokosowo truskawkowy na Dzień Matki

    3polubienia
    2dni3godz.


    Zrobione przez 9 osób

    Z okazji Dnia Matki oraz okrągłych urodzin siostry, które zbiegają się w tym samym czasie, postanowiłam upiec tort. Zabrałam się za niego na trzy dni przed organizowaną uroczystością. Wymyśliłam kakaowy biszkopt przełożony kokosem, truskawkami oraz bezą. Na moje szczęście, pojawiły się już polskie truskawki, które wykorzystałam do tego wypieku. Wszyscy domownicy byli usatysfakcjonowani połączeniem tych letnich smaków.

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża blacha

    • Masa kokosowa
    • 1 szklanka kaszy manny
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka wiórków kokosowych
    • 1/2 szklanki mleka
    • 3/4 szklanki wódki
    • margaryna
    • Biszkopt
    • 6 jajek
    • 6 łyżek cukru
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżki kakao
    • Poncz
    • 1/2 szklanki wrzątku
    • 1 łyżka kakao
    • 1 kieliszek wódki
    • Mus truskawkowy
    • 1 paczka rozmrożonych truskawek
    • 2 galaretki truskawkowe
    • kilka świeżych truskawek
    • Beza
    • 5 białek
    • szczypta soli
    • 1 szklanka cukru
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 1/2 łyżeczki octu winnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +2dni odstawienie  ›  Gotowe w: 2dni3godz. 

      Masa kokosowa:

    1. Składniki na masę (oprócz margaryny) dzień wcześniej połączyć i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia, tłuszcz należy utrzeć do białości, dodawać po łyżce masy, aż uzyskamy jednolitą masę, która kładziemy na przekrojonym spodzie tortu. Na masę położyć drugą cześć ciasta i znów nasączyć ponczem.
    2. Biszkopt:

    3. Jajka i cukier ubić mikserem na puszystą masę. Następnie łyżką, delikatnie, mieszając w jedną stronę dodać przesiane mąki z proszkiem i kakao. Biszkopt wylać na blachę i piec około 30 minut w temperaturze 180°C.
    4. Składniki na poncz wymieszać razem.
    5. Wystudzone blaty biszkoptu przekroić w poprzek na dwie połowy. Jedną nasączyć obficie ponczem.
    6. Mus truskawkowy:

    7. Truskawki wraz z sokiem zmiksować na mus, dodać galaretki i wymieszać. Wyłożyć na drugą część tortu.
    8. Beza:

    9. Białka na bezę ubić ze szczypta soli. Pod koniec ubijania dodać cukier, mąkę oraz ocet. Bezę piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i pieczemy przez 1,5 godziny.
    10. Wystudzoną bezę wyłożyć na mus z truskawek i docisnąć. Wstawić ciasto do lodówki na całą noc.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis