Tarta z rabarbarem w truskawkach i pomarańczy

    Tarta z rabarbarem w truskawkach i pomarańczy

    1polubienie
    2godz.35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kiedy tylko przyszedł sezon na rabarbar, zamarzyłam o drożdżowcu z rabarbarem. Kiedy miałam ogromną ochotę na tartę, szukałam czegoś z rabarbarem. Znalazłam coś, czego jeszcze nigdy wcześniej nie próbowałam, a połączenie tych owoców nigdy nie przyszłoby mi nawet do głowy. Rabarbar, truskawki i pomarańcza połączone razem sprawiły, że zapach w domu był nieziemski, wiosenno-letni, a smak...nie do opisania. Pierwszy raz tego roku smakowałam tartę, która rozpływała się w ustach.

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tarta

    • Ciasto kruche
    • 250 g mąki pszennej
    • 2 łyżki cukru
    • szczypta soli
    • 150 g masła
    • 3 łyżki oleju kokosowego
    • 6 łyżek lodowatej wody
    • 5 łyżek wiórków kokosowych
    • Nadzienie
    • 5 łodyg rabarbaru
    • 200 g cukru
    • 1 pomarańcza (sok i skórka)
    • 4 łyżki dżemu truskawkowego
    • 1 cukier wanilinowy
    • 1 łyżeczka cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.5min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. Mąkę, cukier, sól, pokrojone na kawałeczki zimne masło oraz dodatkowy tłuszcz zagnieść ręką. Pod koniec ugniatania dodać wodę i dalej ugniatać (niedługo), aż ciasto będzie gładkie. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć na około 30-60 minut do lodówki.
    2. Rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Włożyć do dużego garnka, dodać cukier, skórkę startą z pomarańczy oraz wyciśnięty sok, dżem, cukier wanilinowy i cynamon. Wymieszać i zagotować na większym ogniu. Przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5-7 minut aż rabarbar zmięknie.
    3. Rabarbar wraz z sokiem przelać przez sitko do czystej miski i odsączyć. Do garnka po rabarbarze wlać sok z rabarbaru zebrany w misce i gotować aż zgęstnieje (około 20 minut). Po tym czasie odcedzony rabarbar włożyć do syropu w garnku i bardzo delikatnie przemieszać aby rabarbar się całkowicie nie rozpadł.
    4. Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę na tartę posmarować masłem.
    5. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, jedną większą od drugiej. Pierwszą większą część ciasta rozwałkować na stolnicy podsypując mąką i wyłożyć nim spód. Na spód wysypać wiórki kokosowe i uklepać je dłonią delikatnie wciskając w spód. Spód podpiec około 10 minut.
    6. W tym czasie przygotować drugą część ciasta, która należy też rozwałkować i wykroić z niego paski.
    7. Rabarbar wyłożyć na spód podpieczonej tarty, na wierzch położyć paski z ciasta. Wstawić do piekarnika na 55 minut. Upieczoną tartę posypać cukrem pudrem.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis