Tort czekoladowo-orzechowy z masą budyniową

    Tort czekoladowo-orzechowy z masą budyniową

    (0)
    4polubienia
    3godz.30min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Jak dla mnie - najlepszy tort, jaki jadłam. Połączenie czekolady i orzechów idealnie się komponuje. Wzbogaciłam tort dżemem porzeczkowym oraz ponczem kakaowym z alkoholem. Zrobienie ciasta zajęło mi trochę czasu, ale opłacało się - wyszło rewelacyjne!

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża blacha

    • Biszkopt
    • 7 jajek
    • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
    • 5 łyżek mąki pszennej
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżki gorzkiego kakao
    • Poncz
    • 2 łyżki kakao
    • 1 szklanka wrzątku
    • 1 łyżka spirytusu
    • Dodatkowo
    • dżem porzeczkowy
    • Ciasto orzechowe
    • 5 białek
    • niepełna szklanka drobnego cukru
    • 250 g orzechów włoskich
    • 1 i 1/2 łyżki miodu
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka maki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Krem
    • 1/2 litra mleka
    • cukier waniliowy
    • 5 żółtek
    • 1 szklanka cukru
    • 1 budyń śmietankowy
    • 200 g masła
    • Polewa czekoladowa
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mleka
    • 2 łyżki wody
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 łyżki kakao

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +2godz. studzenie  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

      Biszkopt:

    1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną wraz z proszkiem i kakao. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut.Po upieczeniu ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie przeciąć w poprzek na dwa placki.
    2. Poncz:

    3. Kakao zalać wrzątkiem, kiedy ostygnie, dodać alkohol. Wystudzonym ponczem polać dolny biszkopt. Do tego wykorzystać połowę ponczu. Następnie posmarować nasączony spód dżemem.
    4. Ciasto orzechowe:

    5. Białka do ciasta orzechowego ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, drobno pokrojone lub zmielone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszane z proszkiem. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką. Piec w tej samej blaszce co biszkopt w temperaturze 180ºC przez 25 minut. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
    6. Uwaga: oba biszkopty najlepiej upiec dzień przed przełożeniem kremem.
    7. Krem:

    8. Odlać pół szklanki mleka do przygotowania kremu, resztę zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem, dodać do nich proszek budyniowy i pół szklanki mleka, które zostawiliśmy. Miksturę wlać na gotujące się na małym ogniu mleko i ugotować gęsty budyń, powoli mieszając. Po zgęstnieniu zdjąć z ognia i do jeszcze gorącego, łyżka po łyżce, dodawać zimne masło, za każdym razem dokładnie mieszając masę. Gotową odstawić do schłodzenia.
    9. Polewa czekoladowa:

    10. Masło do polewy roztopić, dodać mleko, wodę i cukier, na koniec dodać kakao i ucierać pałką, aby nie powstały grudki. Kiedy lekko przestygnie polać nią ciasto.
    11. Przekładanie ciasta:

    12. Na ciemny biszkopt nałożyć połowę kremu. Nałożyć na to placek orzechowy i rozsmarować drugą część kremu. Na górę położyć drugi ciemny biszkopt. Nasączyć resztą ponczu. Wierzch ciasta polać polewą kakaową.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis