Tort czekoladowo-orzechowy z masą budyniową

    Tort czekoladowo-orzechowy z masą budyniową

    3polubienia
    3godz.30min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Jak dla mnie - najlepszy tort, jaki jadłam. Połączenie czekolady i orzechów idealnie się komponuje. Wzbogaciłam tort dżemem porzeczkowym oraz ponczem kakaowym z alkoholem. Zrobienie ciasta zajęło mi trochę czasu, ale opłacało się - wyszło rewelacyjne!

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża blacha

    • Biszkopt
    • 7 jajek
    • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
    • 5 łyżek mąki pszennej
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżki gorzkiego kakao
    • Poncz
    • 2 łyżki kakao
    • 1 szklanka wrzątku
    • 1 łyżka spirytusu
    • Dodatkowo
    • dżem porzeczkowy
    • Ciasto orzechowe
    • 5 białek
    • niepełna szklanka drobnego cukru
    • 250 g orzechów włoskich
    • 1 i 1/2 łyżki miodu
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka maki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Krem
    • 1/2 litra mleka
    • cukier waniliowy
    • 5 żółtek
    • 1 szklanka cukru
    • 1 budyń śmietankowy
    • 200 g masła
    • Polewa czekoladowa
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mleka
    • 2 łyżki wody
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 łyżki kakao

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +2godz. studzenie  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

      Biszkopt:

    1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną wraz z proszkiem i kakao. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut.Po upieczeniu ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie przeciąć w poprzek na dwa placki.
    2. Poncz:

    3. Kakao zalać wrzątkiem, kiedy ostygnie, dodać alkohol. Wystudzonym ponczem polać dolny biszkopt. Do tego wykorzystać połowę ponczu. Następnie posmarować nasączony spód dżemem.
    4. Ciasto orzechowe:

    5. Białka do ciasta orzechowego ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, drobno pokrojone lub zmielone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszane z proszkiem. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką. Piec w tej samej blaszce co biszkopt w temperaturze 180ºC przez 25 minut. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
    6. Uwaga: oba biszkopty najlepiej upiec dzień przed przełożeniem kremem.
    7. Krem:

    8. Odlać pół szklanki mleka do przygotowania kremu, resztę zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem, dodać do nich proszek budyniowy i pół szklanki mleka, które zostawiliśmy. Miksturę wlać na gotujące się na małym ogniu mleko i ugotować gęsty budyń, powoli mieszając. Po zgęstnieniu zdjąć z ognia i do jeszcze gorącego, łyżka po łyżce, dodawać zimne masło, za każdym razem dokładnie mieszając masę. Gotową odstawić do schłodzenia.
    9. Polewa czekoladowa:

    10. Masło do polewy roztopić, dodać mleko, wodę i cukier, na koniec dodać kakao i ucierać pałką, aby nie powstały grudki. Kiedy lekko przestygnie polać nią ciasto.
    11. Przekładanie ciasta:

    12. Na ciemny biszkopt nałożyć połowę kremu. Nałożyć na to placek orzechowy i rozsmarować drugą część kremu. Na górę położyć drugi ciemny biszkopt. Nasączyć resztą ponczu. Wierzch ciasta polać polewą kakaową.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis