Biały chleb bezglutenowy

    Biały chleb bezglutenowy

    1polubienie
    1godz.45min.


    Zrobione przez 55 osób

    Pieczony domowy chleb bez glutenu - smakuje prawie tak samo jak zwykły biały chleb, ale mogą je jeść chorzy na celiakię.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 1 łyżka suchych drożdży
    • 3 łyżki cukru
    • 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
    • 1 i 1/3 szklanki mąki ryżowej
    • 2/3 szklanki mąki z sorgo
    • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
    • 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
    • 1/3 szklanki oleju roślinnego
    • 3 jajka
    • 1 łyżka gumy ksantanowej
    • 1 i 1/2 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Wysmarować tłuszczem keksówkę o wymiarach ok. 22x13 cm.
    2. Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłej wodzie. Odstawić aż zaczną się pienić (5-10 minut).
    3. W misce wymieszać drożdże z mąką ryżową, sorgo, skrobią ziemniaczaną i kukurydzianą, olejem, jajkami, gumą i solą. Miksować (najlepiej robotem kuchennym) na średniej prędkości, aż wszystko się dobrze połączy - ok. 2 minuty.
    4. Wyłożyć ciasto łyżką do przygotowanej keksówki i wygładzić tylną częścią mokrej łyżki.
    5. Pozostawić w ciepłym miejscu aż wyrośnie nieco ponad brzeg blaszki, ok. 1 godz.
    6. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Piec chleb aż będzie rumiany, ok. 25 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis