Gryczane naleśniki z nutellą

    Gryczane naleśniki z nutellą

    3polubienia
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bezglutenowe naleśniki - idealne na śniadanie albo na deser. Mąkę gryczaną można samemu zrobić w domu - wystarczy zmielić niepaloną kaszę gryczaną w młynku do kawy.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 250 g mąki gryczanej
    • 1 jajko
    • 3 szczypty soli
    • ok. 425 ml wody mineralnej
    • 100 ml mleka
    • olej słonecznikowy do smażenia
    • Dodatkowo
    • Nutella

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +10min. odstawienie  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Mąkę gryczaną wsypać do dużej miski i zrobić w środku zagłębienie. Dodać jajko i sól, wymieszać.
    2. Stopniowo dodawać wodę mineralną, mieszając, aż konsystencja ciasta będzie gładka. Dodać mleko i ponownie wymieszać. Odstawić ciasto na 10 minut.
    3. Rozgrzać olej słonecznikowy na patelni na średnim ogniu i wlać trochę ciasta. Smażyć przez 3-4 minuty, odwrócić i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty.
    4. Zdjąć łopatką naleśnik z patelni, posmarować Nuettlą i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis