Bezglutenowe bliny

    Bezglutenowe bliny

    1polubienie
    6godz.40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Naleśniki lub bliny z mąki gryczanej. Ciasto można przygotować dzień wcześniej, bo musi odpocząć. Można je podawać ze słonymi lub ze słodkimi dodatkami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 150 g mąki gryczanej
    • 1 łyżeczka soli
    • 250 ml zimnej maślanki
    • 125 ml mleka
    • 2 jajka
    • 150 g boczku w plasterkach
    • olej roślinny do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +6godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 6godz.40min. 

    1. W misce wymieszać mąkę i sól. Stopniowo, stale mieszając, dodawać maślankę, mleko i jajka, aż do uzyskania gładkiej masy. Przykryć i odstawić na 4-6 godzin w temperaturze pokojowej.
    2. Rozgrzać dużą patelnię i smażyć boczek, aż będzie rumiany i chrupiący. Odłożyć na papierowe ręczniki. Odlać tłuszcz z patelni do miseczki.
    3. Ciasto dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Rozłożyć na niej 3 plasterki boczku i wlać na nie ciasto tworząc 3 małe naleśniki.
    4. Smażyć, aż będą rumiane, a następnie odwrócić. Zdjąć z patelni, dodać trochę odłożonego tłuszczu, rozgrzać go i smażyć kolejne 3 naleśniki. Kiedy tłuszcz się skończy, dodawać olej.

    Mąka gryczana

    Mąkę gryczaną można zrobić samemu w domu - wystarczy w młynku do kawy zmielić niepaloną kaszę gryczaną i gotowe!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis