Chleb bezglutenowy z automatu do chleba

    Chleb bezglutenowy z automatu do chleba

    Zapisz do ulubionych
    2godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Mąki użyte do tego chleba są nieco... orientalne, ale można je dostać w sklepach ze zdrową żywnością lub online. Chleb ładnie wyrasta i jest wspaniały!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 3 jajka, dobrze roztrzepane z 4 łyżkami wody
    • 2 łyżki cukru
    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • 1 łyżka syropu z agawy
    • 1/2 łyżki octu ryżowego
    • 300 ml ciepłej wody
    • 200 g mąki z sorgo
    • 125 g skrobi z tapioki
    • 100 g mąki jaglanej
    • 80 g mąki z brązowego ryżu
    • 65 g skrobi ziemniaczanej
    • 3 łyżeczki gumy ksantanowej
    • 1 i 1/4 łyżeczki soli
    • 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Cukier i roztrzepane jajka wymieszać z resztą mokrych składników. Wlać do miski automatu do chleba. Następnie dosypać wszystkie suche składniki i na koniec dodać drożdże.
    2. Włączyć program 2-godzinny, najlepiej jeśli jest dostępny program "chleb bezglutenowy".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis