Pieczone ziemniaki po grecku z ziołami i serem feta

    Pieczone ziemniaki po grecku z ziołami i serem feta

    15polubień
    1godz.40min.


    Zrobione przez 198 osób

    Ziemniaki te mają miły śródziemnomorski aromat ziołowo-cytrynowo-czosnkowy. Wyjęte prosto z pieca, obsypane dużą ilością sera feta są po prostu wyśmienite!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2300 g ziemniaków, pokrojonych w kliny
    • 6 ząbków czosnku, zgniecionych
    • 180 ml (3/4 szklanki) oliwy z oliwek
    • 235 ml (1 szklanka) wody
    • 60 ml (1/4 szklanki) świeżego soku z cytryny
    • sól morska do smaku
    • szczypta mielonego czarnego pieprzu do smaku
    • 1,5 łyżki suszonego oregano
    • 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
    • 225 g pokruszonego sera feta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 230°C. Lekko posmarować olejem duże naczynie do pieczenia.
    2. W dużej misce wymieszać ziemniaki z oliwą, wodą, czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, aż równomiernie pokryją się omastą i przełożyć całość do przygotowanego naczynia do pieczenia.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku, aż ziemniaki zaczną się rumienić, około 40 minut. Doprawić oregano i miętą. Jeżeli naczynie do pieczenia wydaje się wysychać, wlać 1/2 szklanki wody. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze około 40 minut. Przed podaniem posypać pokruszonym serem feta.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis