Tarta marcepanowa z wiśniami i pomarańczą

    Tarta marcepanowa z wiśniami i pomarańczą

    1polubienie
    1godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Choć nie przepadam za marcepanem, postanowiłam zaryzykować i spróbować połączyć go z kwaśnymi wiśniami i cierpką w smaku konfiturą pomarańczową. Już sam zapach zapewnił mnie, że wypiek na pewno podbije moje kubki smakowe. Pierwszy kęs był nie do opisania... Tarta ta jest drugą, moją ulubioną tuż po orzechowej ze śliwkami.

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tarta 26 cm

    • Kruchy spód
    • 175 g mąki pszennej
    • 100 g zimnego masła
    • 50 g cukru pudru
    • 1 żółtko
    • 2 łyżki lodowatej wody
    • Nadzienie marcepanowe z wiśniami
    • 175 g marcepanu
    • 85 g masła o temperaturze pokojowej
    • 50 g cukru pudru
    • 25 g mąki pszennej
    • 2 duże jajka
    • Ponadto
    • konfitura pomarańczowa
    • 200 g wiśni (jeśli wiśnie są mrożone należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Składniki na kruchy spód wyrobić najlepiej i najszybciej w malakserze, choć można również ręcznie. Wylepić ciastem formę do tarty (26 cm) i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
    2. Tak przygotowane ciasto przykryć papierem do pieczenia i wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 7-9 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.
    3. Marcepan i masło o temperaturze pokojowej włożyć do malaksera i utrzeć na gładką masę.
    4. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Należy bardzo uważać, aby masa się nie zwarzyła. Jajka dodawać jedno po drugim, ostrożnie, mieszając wolno. Masę można również utrzeć pałką.
    5. Podpieczony kruchy spód od tarty posmarować częścią konfitury pomarańczowej. Na konfiturę wyłożyć nadzienie marcepanowe, wyrównać. Na nadzieniu porozkładać delikatnie wiśnie.
    6. Piec dalej w tej samej temperaturze, 180ºC przez około 30 minut. Jeśli za szybko będzie się rumienić z góry, należy wierzch przykryć papierem. Tartę wyjąć z piekarnika, wystudzić.
    7. Wierzch tarty posmarować delikatnie resztą konfitury.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis