Toffi (krówka)

    Toffi (krówka)

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 6 osób

    Na ciasto Toffi znalazłam wiele przepisów. Starałam się wybrać ten najlepszy, który smakiem będzie przypominał te, które już miałam okazję kiedyś spróbować. Pojawiło się kilka odmiennych od siebie propozycji na masę budyniową oraz na ciasto. Kiedy już wybrałam idealny jak dla mnie budyń, moją uwagę przykuły różne rodzaje ciasta. Jedne Toffi były zrobione na zwykłych biszkoptach, co według mnie odbierało im wyrazisty smak, inne na cieście miodowym - te wydawały się najlepsze. Wybrałam więc takie, gdzie jest dużo miodu w przepisie. Ciasto jest bardzo aromatyczne, miodowe, a w połączeniu z masą krówkową i budyniem wyszło rewelacyjne w smaku.

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża blacha

    • Ciasto kruche
    • 2 łyżki letniego mleka
    • 2 łyżeczki sody
    • 2 łyżki miodu
    • 500 g mąki
    • 200 g cukru
    • 200 g margaryny
    • 2 jaja
    • Masa budyniowa
    • 1 litr tłustego mleka
    • 1 szklanka cukru
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 budyń waniliowy
    • 200 g masła
    • Ponadto
    • 1 puszka masy krówkowej/kajmaku
    • płatki migdałów/orzechy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

      Ciasto kruche:

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Do letniego mleka dodać sodę i miód, wymieszać. Mąkę przesiać, dodać resztę składników wraz z mlekiem. Szybko zagnieść, podzielić na dwa placki.
    3. Rozwałkować każdy placek, jeden włożyć do blachy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec około 20 minut. To samo zrobić z drugim plackiem.
    4. Masa budyniowa:

    5. Większą część mleka zagotować z cukrem, a w mniejszej ilości rozbełtać obie mąki i budyń. Gdy mleko będzie już gorące, wolno dolewać budyń energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.
    6. Masę budyniową zagotować i zestawić z ognia. Do gorącego budyniu łyżka po łyżce wmieszać masło. Można to zrobić za pomocą pałki, którą dodatkowo ucieramy masę, pozbawiając ją grudek.
    7. Złożenie ciasta:

    8. Na pierwszy placek kruchy wylać gorący budyń. Położyć drugi placek ciasta i docisnąć lekko dłońmi. Na wierzch wylać podgrzaną w garnuszku masę krówkową i posypać płatkami migdałów lub orzechami.
    9. Ciasto wstawić do lodówki, aby masy stężały, jednak zanim podamy ciasto na stół, należy je wyjąć przynajmniej pół godziny wcześniej. Będzie smaczniejsze, kiedy będzie mieć temperaturę pokojową.

    Masa kajmakowa

    Masę kajmakową w puszce najlepiej otworzyć, włożyć do garnuszka z wodą i podgrzewać na małym ogniu, aż będzie ciepła.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis