Krucha tarta cytrynowa

    Krucha tarta cytrynowa

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kolejny przepis z 'Życia na gorąco'. Połączenie korzennych zapachów ze słodkim mlekiem i kwaśną cytryną. Pyszne zestawienie, nadające się do popołudniowej, wczesnojesiennej kawy i herbaty.

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tarta 26 cm

    • Spód
    • 200 g herbatników korzennych (można użyć zwykłe maślane i dodać do nich przyprawę do piernika)
    • 50 g masła
    • Krem
    • 3 cytryny
    • 2 jajka
    • 1 żółtko
    • 300 g słodkiego skondensowanego mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Herbatniki pokruszyć i włożyć do blendera. Masło roztopić i dodać do herbatników. Wszystko zmiksować, aby uzyskać ciasteczkowy piasek. Wyłożyć na wysmarowaną masłem i oprószoną mąką blachę do tarty (26 cm).
    2. Cytryny sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha i zetrzeć z nich skórkę. Następnie odkroić 4-6 jednakowych, cienkich plasterków, a z pozostałych cytryn wycisnąć sok.
    3. Jajka wymieszać z żółtkiem, ubijać około 5 minut. Dodać sok i skórkę cytrynową. Wlać mleko skondensowane i jeszcze ubijać około 3 minuty.
    4. Masę przelać na ciasteczkowy spód. Na wierzchu ułożyć plasterki cytryn.
    5. Tartę piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C około 15-20 minut. Dobrze wystudzić przed podaniem.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis