Tarta dyniowa

    Tarta dyniowa

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tarta na kruchym spodzie, z puree z dyni i przyprawami korzennymi: cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Podawać z bitą śmietaną!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tarta 23 cm

    • 2 jajka
    • 500 g puree z dyni
    • 225 g brązowego cukru
    • 350 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki goździków
    • 1/2 łyżeczki imbiru
    • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 1,5 łyżeczki cynamonu
    • nieupieczony spód do tarty o średnicy 23 cm

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 230°C.
    2. W dużej misce roztrzepać jajka, dodać cukier, mąkę, sól, puree z dyni, cynamon, imbir, gałkę, goździki i mleko skondensowane. Dobrze wymieszać.
    3. Wylać na spód do tarty i piec przez 10 minut w 230°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze przez 40-50 minut.
    4. Uwaga: aby brzeg ciasta się nie przypalił, można go przykryć paskiem z folii aluminiowej. Ten pasek trzeba ściągnąć ok. 20 minut przed końcem pieczenia, żeby ciasto się przyrumieniło.
    5. Upieczone ciasto wystudzić, a następnie wstawić na noc do lodówki.

    Puree z dyni

    Jak zrobić puree z dyni - po przepis kliknij tu!

    Jak zrobić spód do tarty

    Jak zrobić puree z dyni - po przepis kliknij tu!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis