Proste puree z dyni

    (7)
    55 min

    Puree z dyni można wykorzystać do zupy, do ciasta dyniowego, albo do risotto z dyni. Jeśli spakujecie je w woreczki, możecie je przechowywać w zamrażarce do 8 miesięcy.


    Zrobione przez 4 osoby

    Składniki
    ilość sztuk: 600 g

    • 1 dynia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    2. Odłamać ogonek, a dynię przekroić na pół. Łyżką usunąć pestki i miękki miąższ. (Pestki można ususzyć lub upiec.)
    3. Dynię ułożyć przekrojoną stroną do góry na dużej blasze i piec w 200°C przez 1 godzinę, aż będzie bardzo miękka. Odstawić aby ostygła.
    4. Wydrążyć miąższ i zmiksować w blenderze.
    5. Zużyć od razu lub przechowywać w zamrażalniku (w woreczkach do mrożenia) do 8 m-cy.

    Zobacz jak to zrobić!

    Puree z dyni
    Puree z dyni
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (7)

    Komentarze po polsku (1)

    Efeb13
    autor:
    0

    Wreszcie wiem co mogę zrobić z dyniami, bo mi ich narosło aż za dużo! Szybki i prosty, lecz także zdrowy sposób!  -  26 paź 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (4)