Pesto z pietruszki

    Pesto z pietruszki

    9polubień
    15min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pyszne, szybkie, proste i pełne witamin. Wegańskie pesto, bez sera. Smakuje najlepiej na razowym chlebie albo z makaronem spaghetti. Można użyć orzechów nerkowca lub piniowych (nerkowce są tańsze), a pestek słonecznika można nie dodawać wcale. Samo zdrowie!

    EatMe Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 250 ml

    • garść orzechów nerkowca (lub piniowych)
    • 2 łyżki pestek słonecznika
    • 1 duży pęczek natki pietruszki
    • sok z połowy cytryny
    • skórka otarta z połowy cytryny
    • 1/2 ząbka czosnku
    • ok 75 ml oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Pestki słonecznika i lekko posiekane orzechy uprażyć na suchej patelni, aż zaczną wydzielać przyjemny aromat i lekko się przyrumienią.
    2. Wsypać pestki i orzechy do blendera i zmiksować.
    3. Dodać dobrze umytą i osuszoną pietruszkę, sok i skórkę z cytryny, czosnek i połowę oliwy. Zmiksować. Podczas miksowania dolewać oliwy aż pesto osiągnie pożądaną konsystencję (na kanapki gęstsze, do makaronu rzadsze). Doprawić do smaku i jeszcze chwilę miksować.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis