Pieczone pomidory z oregano

    Pieczone pomidory z oregano

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Zrobione przez 211 osób

    To doskonała przystawka - prezentuje się wspaniale na talerzu. Smakuje jak pizza, ale bez ciasta!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże dojrzałe pomidory, pokrojone w plastry grubości 1/2 cm
    • 30 g startego sera pecorino romano
    • 20 g (1/2 szklanki) bułki tartej
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • 2 gałązki świeżej pietruszki, posiekane
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
    • 1 łyżka oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200°C. Płytkie naczynie do pieczenia spryskać tłuszczem spożywczym w aerozolu.
    2. W przygotowanym naczyniu poukładać blisko siebie plastry pomidora. Posypać serem, bułką tartą, czosnkiem, natką pietruszki, solą, pieprzem i oregano. Skropić oliwą z oliwek.
    3. Piec 20 minut w rozgrzanym piekarniku, aż ser lekko się zrumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis